آمریکا در قبال ایران یکی به نعل می‌زند و یکی به میخ

در روزهای اخیر خبر تبادل زندانیان آمریکایی و همچنین آزادسازی ۶ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی، به سرخط اخبار سیاست خارجی تبدیل شد.

زمان انتشار:  ۱۸:۰۹:۰۴ ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
 0  310863
آمریکا در قبال ایران یکی به نعل می‌زند و یکی به میخ
آمریکا

 به گزارش سهند خبر به نقل از ایسنا پس از امضای برجام، کره جنوبی به همراه بسیاری از کشورهای دیگر در صف خریدار نفت از ایران قرار گرفت. در ۲۰۱۹ اما در نتیجه خروج آمریکا از برجام و لغو تمام معافیت‌های نفتی ایران، کره جنوبی واردات نفت از جمهوری اسلامی را متوقف و سپس هم به بهانه تحریم‌های بانکی علیه کشورمان، از پرداخت ۷ میلیارد دلار پول نفتی که پیش از این از ایران خریده بود، اجتناب کرد.

آزادسازی این پول‌های بلوکه‌شده و همچنین تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا، از مهمترین موضوعاتی است که تا کنون مذاکرات زیادی بر سر آن‌ها بین جمهوری اسلامی و غرب صورت گرفته؛ مذاکراتی که گاها با میانجی‌گری کشورهای ثالثی نظیر قطر و عمان نیز همراه بوده است.

نهایتا دو شب قبل، روزنامه نیویورک تایمز مطلبی را منتشر کرد که حداقل در ایران حکم بمب خبری را داشت؛ ایران و آمریکا توافق کرده بودند در ازای آزادسازی سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز و دو زندانی ناشناس دیگر و بازگرداندن آنان به آمریکا، ۶ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی آزاد گردد و به این ترتیب بالاخره ایران توانست به بخشی از حق خود دست یابد.

این موضوع اما با واکنش منفی تعدادی از مقامات آمریکایی و خصوصا رهبران حزب جمهوری‌خواه مواجه شد؛ جنگ‌طلبانی که همواره ادعاهایی بی‌اساس را علیه هر فعالیت ایران مطرح می‌کردند، این بار نیز مدعی شدند که زندانی شدن پنج فرد ذکر شده در ایران، نوعی گروگانگیری بوده و حال آزادسازی حق قانونی ایران در کره جنوبی، باج‌دهی دولت بایدن به جمهوری اسلامی محسوب می‌شود!

در حالیکه در هفته‌های اخیر موضوعاتی نظیر افزایش مجدد حضور آمریکا در خاورمیانه، نشان از بالا رفتن تنش‌ها میان ایران و غرب داشت، خبر تبادل زندانیان و آزادسازی ۶ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده ایران اتفاقی غیرمنتظره بود که باعث ایجاد امیدواری‌هایی در خصوص احتمال ادامه یافتن مذاکرات بین ایران و غرب، توافق بر سر موضوعات بیشتر و آزادسازی بخش بیشتری از پول‌های بلوکه‌شدن ایران می‌شود.  

اسفندیار خدایی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تحولات اخیرا رخ‌داده در رابطه ایران و آمریکا، از جمله افزایش حضور ایالات متحده در خاورمیانه از یک سو و از سوی دیگر تبادل زندانیان و آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران، اظهار کرد: بر اساس برآوردها، ایران در کشورهایی نظیر چین، هند، کره جنوبی، عراق و... حدود ۱۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده دارد. آمریکا به این دلیل دستور آزادسازی ۶ میلیارد دلار از این پول‌ها را داده است که ایران را وارد فرایند مذاکره برای توافقات بعدی کند، البته احیای برجام بسیار دور از ذهن است و اکنون به نظر می‌رسد آمریکا به دنبال توافقی محدود است تا فعلا اوضاع کنترل شود.

وی افزود: اما در مورد افزایش حضور آمریکا در منطقه باید گفت که انتخابات آمریکا در رخ دادن این اتفاق بی‌تاثیر نیست. مذاکرات برجام به بن‌بست رسیده است و ایالات متحده باید برای اجرای پلن B آماده شود. در همین راستا دولت بایدن برای ایجاد فشار بر ایران و همچنین اقناع افکار عمومی مردمش، می‌خواهد قدرت خود را در منطقه نشان و مجددا حضور خود را در خاورمیانه افزایش دهد. در حقیقت اکنون آمریکا در قبال ایران یکی به نعل می‌زند و یکی به میخ، یعنی از یک طرف برای باز نگه داشتن مسیرهای تعامل، حاضر به آزادسازی بخشی از پول‌های بلوکه‌شده ایران شده است و از طرف دیگر با افزایش حضور خود در منطقه، سعی در ایجاد فشار بر ایران دارد.

این تحلیلگر مسائل آمریکا با بیان اینکه اکنون رابطه ایران و ایالات متحده در یک حالت کژ دار و مریز قرار دارد و به همین شکل هم ادامه خواهد یافت، عنوان کرد: عزمی برای توافق در هیچ کدام از طرفین وجود ندارد. به نظر من احتمالا تا زمان انتخابات آمریکا، همین شرایط موجود ادامه یابد و تنها ممکن است برخی توافقات محدود مانند همین توافق تبادل زندانیان آمریکا و آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران، انجام شود.

خدایی همچنین در خصوص تاثیر توافق اخیر بین ایران و آمریکا بر فضای داخلی ایالات متحده، بیان کرد: رهبران جمهوری‌خواه به شدت علیه دولت بایدن موضع گرفته‌اند و عنوان می‌کنند که ایران زندانیان را گروگان گرفته بود و اکنون بایدن برای آزادسازی آنان، در حال باج دادن به ایران است، در حالیکه این‌ها پول‌های خود ماست. موضع‌گیری‌های جمهوری‌خواهان علیه بایدن بسیار انعکاس داشت، اما اینکه این موضع‌گیری‌ها چه تاثیری بر سرنوشت انتخابات دموکرات‌ها داشته باشد، بستگی به عواملی نظیر واکنش‌های بعدی ایران دارد.

انتهای پیام