باران چگونه تنش آبی سیستان و بلوچستان را شست؟
استان سیستان و بلوچستان در سالهای گذشته با تنش آبی مواجه بود، از طرفی کاهش بارش در این استان و از طرف دیگر بدعهدی افغانها در عدم تخصیص حقآبه هیرمند شرایط سختی را برای این استان رقم زد اما در روزهای اخیر با بارش باران ورق بی آبی دست کم در جنوب این استان برگشت و آنطور که سخنگوی صنعت آب اعلام کرده در سالهای آتی خبری از تنش آبی در این منطقه نخواهد بود.
بهگزارش سهند خبر به نقل از ایسنا، طبق اعلام، میانگین بارش در استان سیستان و بلوچستان در یک سال ۱۰۱ میلیمتر بوده اما در پی فعالیت سامانه بارشی، در کمتر ۲۴ ساعت در شهرهای زرآباد ۲۷۰ میلی متر، کنارک ۲۳۰ میلی متر و چابهار ۱۳۱ میلی متر باران باریده است. طی اسفندماه سال گذشته نیز میزان بارشها به صورت میانگین در دو هفته، به ۲۳۰ میلی متر رسید اما تنها در شهر زرآباد، طی ۲۴ ساعت، ۲۷۰ میلی متر بارش به ثبت رسیده که نشانه وسعت سیلاب است.
در حال حاضر، سه برابر میزان بارش یک سال استان سیستان و بلوچستان ظرف کمتر از ۲۴ ساعت رخ داده است که نشان میدهد این بارشها بی سابقه بوده اند. بارشهای اخیر حدود ۱۲۰۰ روستا را تحت تاثیر قرار داد، هرچند این سیلاب خسارتی را به دنبال داشت اما از بعد تامین منابع آبی نتایج مثبتی را در پی داشته است.
آب سیستان و بلوچستان چگونه تامین میشود؟
عیسی بزرگزاده - سخنگوی صنعت آب در این رابطه به ایسنا گفت: استان سیستان و بلوچستان، استان پهناور و بسیار مهم و دارای اقلیمهای متنوعی است، در بخش جنوب استان، منابع آبی عمدتا از منابع آب سطحی مانند رودخانههای باهوکلات و سرباز، کهیر و زیردان بوده و البته از منابع آب زیرزمینی و دریا نیز استفاده خواهیم کرد که شامل مناطقی مانند چابهار و کنارک نیز میشود.
وی با بیان اینکه در بخش های میانی استان مانند خاش و سراوان از منابع آبی دریا کمتر استفاده میکنیم ولی منابع آب سطحی و زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرید، گفت: سد ماشکید در آن منطقه واقع شده است، در بخش بالای استان که عمدتا شامل زاهدان و پنج شهرستان سیستان می شود، از منابع آب زیرزمینی و منابع آبی که از محل معاهده هیرمند در چاهنیمهها تامین میشود استفاده میکنیم.
به گفته سخنگوی صنعت آب سه سبک در تامین آب وجود دارد، در شمال استان بیشتر از منابع آب حاصل از حقآبه هیرمند، در مناطق میانی از آبهای سطحی و زیرزمینی و در مناطق جنوبی استان، از منابع آب سطحی، زیرزمینی و دریا استفاده میکنیم.
مناطق جنوبی و میانی استان با کمترین میزان تنش آبی
بزرگزاده با بیان اینکه بارشهای اخیر بیشتر نواحی جنوبی استان را تحت پوشش قرار داد و ما میتوانیم اعلام کنیم که مناطق جنوبی و میانی استان در سالیان آینده با کمترین میزان تنش آبی مواجه خواهند بود چراکه سدها آبگیری شدند، ادامه داد: تا افقهای چندساله تامین آبی در برخی از مناطق جنوبی استان داریم.
وی با تاکید بر اینکه سدها پر و آماده خدمت هستند، گفت: در مناطق شمالی استان حق آبه به میزانی که در معاهده آمده دریافت نشده و ما تامین آب کشاورزی را از کشور همسایه توقع داریم که منطبق بر معاهده تامین کند اما درمورد شرب باتوجه به تمهیداتی که وزارت نیرو درنظر گرفته و طرحهای اضطراری کوتاه مدت از طریق حفر چاهها، شیرینسازی درون سرزمینی از حدود چاههای ۱۲۰ گانه منطقه حرمک، هامون هیرمند و مناطق سیستان و نیز طرحهای میان مدت، تامین آب مناطق زاهدان و سیستان از آبخوان شرقی و تامین آب شرب و صنعت مردم از طرحهای انتقال آب از دریا در دستور کار قرار دارد.
در تامین نیاز آب شرب، بهداشت، خدمات و صنعت نگرانی وجود ندارد
سخنگوی صنعت آب با تاکید بر اینکه مردم نگران تامین آب شرب نباشند، وزارت نیرو با تمام توان در راستای تحقق برنامهها گام بر میدارد، نه تنها آب شرب و بهداشتی بلکه آب مورد نیاز بخش خدمات و صنعت را نیز تامین خواهیم کرد، گفت: هیچ کدام از این کارها جایگزین حقآبه نیست، حقآبه حق مردم سیستان و بلوچستان است و برای دریافت آن نیز اقدام کردهایم و انتظار داریم که همسایه ما نیز به معاهده پایبند باشد چراکه نیازهایهای کشاورزی میباید از این طریق تامین شود.
به گفته بزرگزاده در تامین نیاز شرب، بهداشت، خدمات و صنعت نگرانی وجود ندارد و تامین نیاز آب برای بخش های میانی و جنوب استان نیز سیلابها نوید بخش افق خوبی است و در مورد شمال استان نیز باید همسایه به معاهده خود پایبند باشد.
بارشهای اخیر استان سیستان و بلوچستان ضمن تامین منابع آبی خوب اما تاثیرات منفی را نیز دربرداشت که اگر مدیریت درستی صورت میگرفت، ساکنان این استان تا این میزان درگیر سیلاب نمیشدند اما با این حال میتوان جنبههای مثبت آن را نیز مشاهده کرد و انتظار میرود که وزارت نیرو نیز با مدیت درست منابع آبی فعلی تنش آبی را بهطور کامل از این استان دور کند.
انتهای پیام