معاون اول رئیسجمهور در سخنانی اشاره کرد که ایران امروز عضو سازمانهای شانگهای، اوراسیا و بریکس است و استقبال کشورهای عضو این اتحادیهها از ایران بهطور خاص قابل توجه است. وی همچنین بیان کرد که موقعیت ایران در آفریقا به دلایلی موفق نبوده و میتوانستیم عملکرد بهتری داشته باشیم.
عارف در ادامه به راهبرد دیپلماسی ایران اشاره کرد و گفت که کشور در زمینههای دیپلماسی علمی، سلامت، فرهنگی و اقتصادی فعال است. بهویژه دیپلماسی علمی و فرهنگی میتواند به تقویت روابط سیاسی کمک کند و هیچکدام از این زمینهها از اولویت برخوردار نبوده و همه در اولویت قرار دارند.
وی در مورد موقعیت ایران به عنوان هاب منطقهای اظهار کرد که باید از این موقعیت بیشتر استفاده کنیم و راهبرد جدید کریدورها بهویژه در زمینههای فرهنگی، علمی و اقتصادی دنبال میشود.
عارف از اعضای ستاد روابط اقتصادی خارجی خواست که عملکرد خود را ارزیابی کرده و مشکلات را شناسایی کنند و گفت: «در دولت برای حل مشکلات این ستاد اقدام خواهیم کرد.»
وی همچنین تاکید کرد که سفرای ایران باید اختیار کامل در تنظیم روابط خود با دیگر کشورها داشته باشند و همچنین بخش خصوصی در ایران باید بهطور کامل در توسعه اقتصادی کشور مشارکت داشته باشد. دولت نیز از بخش خصوصی حمایت خواهد کرد تا رشد اقتصادی ۸ درصدی که در برنامه هفتم توسعه مطرح شده، محقق شود.
معاون اول رئیسجمهور بهویژه در زمینه توسعه صادرات و تقویت روابط با کشورهای همسایه و کشورهای دوست اشاره کرد و بیان کرد که هیچ شرطی برای سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور در ایران وجود ندارد و باید با آنها مذاکره کرد.
وی همچنین بر لزوم تنظیم مستند قراردادهای همکاری اقتصادی، مانند قراردادهای اوراسیا، تاکید کرد و خاطرنشان کرد که ایران با تحریمهای ظالمانه مقابله کرده و برنامههای توسعه خود را ادامه خواهد داد.
در بخش دیگری از سخنان خود، عارف به مزیتهای اقتصادی ایران در زمینه دریا محور اشاره کرد و گفت که با توجه به مرزهای دریایی طولانی، سیاستهای توسعه دریا محور از اولویتهای دولت است و در این راستا طرحهای توسعه سواحل مکران در دستور کار قرار دارد.
وی همچنین بیان کرد که مکران یکی از گزینههای مطرح برای انتقال پایتخت است و توسعه این منطقه میتواند به تحقق انتقال جمعیت به نیمه شرقی کشور کمک کند.